WAT IS DIOX FORTE

 

 

WAT ISDIOX FORTE

 

WAT IS DIOX FORTE ?

Diox Forte is een stabiele en zuivere oplossing van chloordioxide.   Diox Forte wordt op de plaats van gebruik geactiveerd door een activator (component B) bij een component A te voegen.  Dankzij de gepatenteerde component B wordt er na een reactietijd van 5 uur een 99,9 % zuivere chloordioxide gevormd waarvan de stabiliteit 30 dagen gegarandeerd wordt.

 

WAT IS CHLOORDIOXIDE ?

Chloordioxide is een molecule met de formule ClO2. In verdunde oplossing komt het voor als een stabiele radicalaire molecule. Chloordioxide is een goed in water oplosbaar gas dat bij toepassing niet corrosief is. Het is effectief binnen een breed pH-bereik (4-10), onafhankelijk van waterhardheid of watertemperatuur.

De desinfecterende werking van chloordioxide berust op het penetreren van de celwand waarbij organische bestanddelen (zwavelverbindingen, amines, aminozuren, RNA en bepaalde andere organische verbindingen) in de cel en aan het oppervlak van het celmembraan reageren met chloordioxide wat het celmetabolisme verstoort en leidt tot het afdoden van het micro-organisme.

 

 

Er is bovendien geen resistentieopbouw door micro-organismen tegen ClO2. Chloordioxide is het best beschikbare desinfectans voor het verwijderen en voorkomen van biofilms.

In tegenstelling tot vele andere desinfectantia, doodt chloordioxide ook non-actieve micro-organismen af.

 

 

EFFECTIVITEIT EN VOORDELEN CHLOORDIOXIDE

 

Hoewel chloordioxide ook ‘chloor’ in zijn naam heeft, heeft het een totaal verschillende werking.  Het heeft niet de negatieve bijwerkingen van chloor en is minstens even effectief maar reeds bij veel lagere concentraties. Bovendien biedt chloordioxide nog tal van bijkomende voordelen:

 

  • Erg effectief in het afdoden van virussen, bacteriën, fungi en protozoa. Zelfs in het afdoden van chloorresistente pathogenen zoals Cryptosporidum en Giardia
  • Het is werkzaam binnen breed pH-bereik (4-10) en dus geen bijkomende chemicaliën nodig voor pH-correctie
  • Lage concentraties chloordioxide zijn reeds erg effectief dus weinig product nodig voor een adequate desinfectie
  • Een beperkte contacttijd volstaat omwille van de hoge effectiviteit van chloordioxide
  • Uitermate effectief voor het verwijderen/voorkomen van biofilms
  • Niet corrosief en dus geen aantasting van leidingen, tanks, kleppen
  • Geen reactie met ammonium en dus geen vorming van irriterende chloramines
  • Geen vorming van kankerverwekkende bijproducten zoals AOX, trihalomethanen, HAA’s of mutagen X zoals bij andere desinfecterende producten
  • Krachtig: Residueel chloordioxide tussen 0,1-0,5 mg/L is reeds doeltreffend in het controleren van een ruim gamma aan schadelijke bacteriën en andere micro-organismen

 

 

 

HOME